KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Szkoła Promująca Zdrowie

Szkoła Promująca Zdrowie to szkoła, która we współpracy z rodzicami uczniów i społecznością lokalną:

  • systematycznie i planowo tworzy środowisko społeczne i fizyczne sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu społeczności szkolnej,
  • wspiera rozwój kompetencji uczniów i pracowników w zakresie dbałości o zdrowie przez całe życie.

Nasze działania:

  • W naszej szkole podczas zajęć poznajemy  zasady prawidłowego odżywiania oraz uczymy się prawidłowego przygotowywania pełnowartościowych posiłków.
  • Promujemy zdrowe żywienie i aktywny tryb życia włączając się w realizację różnorodnych programów zewnętrznych, których efektem realizacji są zdobyte dyplomy i certyfikaty.
  • Co roku uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych biorą udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
  • Organizujemy różnorodne wyjazdy edukacyjne - na Targi Natura Food, Gastro Show; bierzemy udział w wykładach na SGGW w Warszawie; bierzemy udział w warsztatach PWSZ w Skierniewicach.
  • Organizujemy konferencje naukowe i spotkania z ciekawymi ludźmi.
  • Organizujemy i uczestniczymy w zawodach sportowych. Wiele z nich na stałe wpisało się w kalendarium imprez szkolnych: jesienny bieg po zdrowie, turniej ,,poznajmy się lepiej", akcja ,,cała Polska biega", bieg na ekologiczno-unijną orientację, rajdy piesze i rowerowe, LAS czyli Lokalna Akcja Sportowa,
  • Współpracujemy z innymi placówkami oświatowymi w zakresie promocji zdrowia i prawidłowego żywienia
  • Organizujemy i uczestniczymy w różnorodnych konkursach prozdrowotnych.
  • Organizując i obsługując przyjęcia okolicznościowe dbamy o jakość serwowanych potraw.

Polski model Szkoły Promującej Zdrowie

Standardy Szkoły Promującej Zdrowie

Przyjęty model SzPZ stanowił punkt wyjścia do opracowania czterech standardów. 

Standardy szkoły promującej zdrowie

Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia ogólnego i innych obowiązujących aktach prawnych i ponadto:
  1. Koncepcja pracy szkoły, jej struktura i organizacja sprzyjają uczestnictwu społeczności szkolnej w realizacji działań w zakresie promocji zdrowia oraz skuteczności i długofalowości tych działań.
  2. Klimat społeczny szkoły sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz rodziców uczniów.
  3. Szkoła realizuje edukację zdrowotną i program profilaktyki dla uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz dąży do poprawy skuteczności działań w tym zakresie.
  4. Warunki oraz organizacja nauki i pracy sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz współpracy z rodzicami.
Są to standardy jakości pracy szkoły w zakresie promocji zdrowia. Standardy te spełniają dwie funkcje:
  • Wyznaczają główne kierunki pracy (cechy) SzPZ. Opisują one jej model oraz specyfikę wyróżniającą te szkoły od innych, które nie podjęły się tworzenia SzPZ.
  • Stanowią punkt wyjścia do programowania ewaluacji SzPZ, czyli sprawdzania, w jakim stopniu szkoła zbliża się do poziomu, który można by uznać za „idealny”.

PLAN DZIAŁAŃ NA NOWY ROK SZKOLNY 2019/2020

Plan działań 2019_2020

AUTOEWALUACJA  DZIAŁAŃ W SZKOLE PROMUJĄCEJ ZDROWIE

W roku szkolnym 2018/2019 przeprowadziliśmy autoewaluację celem sprawdzenia, w jakim stopniu nasza szkoła osiąga cele określone w polskiej koncepcji SzPZ. Uzyskane dane posłużą nam do planowania dalszych działań dla rozwoju SzPZ, wyboru kolejnych problemów priorytetowych. Metody i techniki badawcze:

  • Obserwacja
  • Analiza dokumentacji
  • Wywiady
  • Badania ankietowe uczniów, nauczycieli, rodziców, pracowników niepedagogicznych

Raport z badań prezentacja szpz 13-04-2019.pptx

W roku szkolnym 2019/2020

  • Zajęcia z atletyki terenowej- wychowanie fizyczne klasa I - ruszyliśmy z promocją aktywności fizycznej
  • 23 września odbyły się biegi przełajowe w Makowie
  • 4 października odbył się IX powiatowy bieg na unijno-ekologiczną orientację, w którym nasza szkoła była współorganizatorem. W zawodach wzięło udział 8 drużyn 3-osobowych. Zawodnicy mieli do przebiegnięcia dystans około 4 km. Na trasie mieli 8 punktów, gdzie musieli wykazać się sprawnością fizyczną i odpowiedzieć na pytania dotyczące ekologii i UE.
  • Nasza szkoła należy do Krajowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie oraz Europejskiego Programu Szkoły dla Zdrowia w Europie. 27 listopada Krajowy Certyfikat z rąk Pani Minister Iwony Michałek odebrała pani Dyrektor Katarzyna Jochym i Pani koordynator programu Magdalena Nester-Zielińska.
  • 28 listopada przygotowaliśmy i obsłużyliśmy stoisko OSM w Głuchowie na Targach Mleko Expo 2019. Promowaliśmy zdrowe przekąski z głuchowskiego sera twarogowego
  • 6 grudnia 2019 roku w naszej szkole odbył się Mikołajkowy Turniej w Halową Piłkę Nożną

W roku szkolnym 2018/2019

  • 21 września. Ruszyliśmy! Aby było bezpiecznie to ćwiczenia z próbnej ewakuacji. Po ćwiczeniach szkolenie z pierwszej pomocy prowadzone przez strażaków z OSP w Głuchowie
  • Dbamy o naszą aktywność fizyczną i jesteśmy NAJLEPSI! Zawody sportowe w biegach przełajowych w Bolimowie. Na podium uczniowie ZSP w Głuchowie.
  • 5 października Otrzęsiny Klas Pierwszych - bawimy się i aktywnie spędzamy czas podczas gier i zabaw ruchowych
  • Na lekcjach wf promujemy ćwiczenia na świeżym powietrzu, alternatywne formy ruchu.
  • 31 X Międzyklasowy turniej piłki nożnej o Puchar Dyrektora Szkoły " Dla Niepodleglej"  .
    W turnieju brało udział 6 drużyn. Każda drużyna grała łącznie 100 minut dla uczczenia 100-lecia Niepodległości poprzez sport. Po zaciętej rywalizacji tytuł Mistrza Szkoły w halowej piłce nożnej zdobyli
    "Flinstonowie" w składzie:
    Daniel Pieta, Mateusz Krysztofiak, Patryk Jędrychowicz, Jakub Brocki, Dominik Kwaczyński.
    II miejsce wywalczyła klasa IV
    " Kia serwis" w składzie:
    Patryk Kuśmirek, Bartek Góraj, Łukasz Milczarek i Jan Kowalczyk.
    III miejsce zajęła klasa I pod nazwą
    "KAGO" w składzie:
    Jakub Krzak, Mikołaj Malesa, Damian Fastyn, Jakub Dyrała, Szymon Jaworski i Kacper Maciak.
    Królami strzelców zostali: Damian Fastyn i Jakub Dyrała.
  • 15 listopada Targi Mleko Expo 2018 w Warszawie. Za promocję potraw z wykorzystaniem mlecznych napojów fermentowanych zdobyliśmy dla OSM w Głuchowie I miejsce.
  • 22 listopada Dzień Pracownika Socjalnego organizowany przez Starostwo Powiatowe w Skierniewicach. Nasi uczniowie znowu przygotowali efektowne tartinki pełne witaminek
  • listopad 2018 - wycieczka do Kołobrzegu i nasza aktywność fizyczna w parku trampolin, w kręgielni i ....na plaży!
  • grudzień - czas lepienia pierogów. Nie ma to jak wigilijne pierożki ulepione przez uczniów!
  • XXIII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. 38 szkół z województwa łódzkiego wzięło udział w olimpiadzie. Wśród uczestników etapu regionalnego znalazły się uczennice: Małgorzata Pięczek klasa III i Karolina Meszka z klasy II. Uczniów przygotowała Pani Honorata Staszewska.
  • Jak radzić sobie ze stresem? 9 stycznia w naszej szkole odbyło się spotkanie pt. ,,Stres i sposoby radzenia sobie z nim". Spotkanie prowadziła pani Marta Kwiatkowska - pracownik Państwowej Inspekcji Pracy.
  • 11 stycznia odbyło się spotkanie uczniów z klas TR i TMRiA dotyczące systemów i nieetycznych technologii "antybiotic freestyle" w hodowli.Uczniowie mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi preparatami, które są połączeniem mikroorganizmów i substancji naturalnych, podczas wykładu przedstawicieli firmy Agrosystem.
  • 15 stycznia rozegraliśmy mecz towarzyski ze Szkołą Podstawową z Janisławic. Nie ma to jak wspólna aktywność fizyczna!
  • V Międzynarodowy Kongres Żywieniowy. W konferencji wzięła udział Pani Honorata Staszewska. Na kongresie prezentowane były najnowsze osiągnięcia krajowe i zagraniczne w dziedzinie żywienia. Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali prezentacji nowej piramidy żywienia dla dzieci i młodzieży. Pani Profesor podzieliła się z nami nowinkami z kongresu.
  • Jak na szkołę PROMUJĄCĄ ZDROWIE nasi uczniowie wykorzystują każde warunki pogodowe do aktywności fizycznej na dworze.
  • 6 lutego odbyły się zawody powiatu skierniewickiego ziemskiego w piłkę siatkową.
  • 7 marca Pani Honorata Staszewska odwiedziła Szkołę Podstawową w Czerniewicach. Mówiła uczniom o nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, pokazała zdrowy talerz i rozwiązywała z nimi quizy na temat zdrowego żywienia. Cieszymy się, że możemy dzielić się wiedzą z naszymi młodszymi kolegami i promować zdrowe żywienie i aktywność fizyczną
  • 20-03-2019 roku braliśmy udział w Turnieju dla uczniów szkół średnich województwa łódzkiego o Puchar Komendanta Wojewódzkiego Policji w Łodzi. W klasyfikacji ogólnej znaleźliśmy się tuż za podium
  • 13 kwietnia podczas Ogólnopolskiej Wiosennej sesji TUL ,,Spotkajmy się u Książąt Mazowieckich w Rawie i u księżaków w Głuchowie "  odbyło się podsumowanie autoewaluacji Szkoły Promującej Zdrowie. Uroczysty wykład wygłosiła Pani Rektor Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu profesor nadzwyczajny doktor Teresa Janicka-Panek.Prezentacji wyników autoewaluacji dokonały: pani dyrektor Katarzyna Jochym oraz pani Magdalena Nester-Zielińska - szkolny koordynator SzPZ.

    Podczas spotkania zaprezentowaliśmy stół ze zdrowymi przekąskami, a nasi uczniowie wykonali gazetki przedstawiające działania w ramach SzPZ.    

  • 15 maja odbyły się zawody powiatu ziemskiego skierniewickiego w piłkę nożną. Chłopcy zajęli I miejsce i awansowali do zawodów rejonowych. Drużyna dziewcząt po zaciętej rywalizacji uległa drużynie z Bolimowa.
  • 23 maja uczestniczyliśmy w akcji sportowej "Głuchów biega 2019"   
  • W ramach dodatkowej godziny wychowania fizycznego w klasach technikum żywienia i usług gastronomicznych odbywają się zajęcia fittnessu
  • 29 maja po raz kolejny nasza pani profesor Honorata Staszewska wygłosiła prelekcję na temat zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia. Tym razem gościła w szkole podstawowej w Białyninie.
  • Dzień Dziecka - klasowe zawody sportowe

W roku szkolnym 2017/2018

  • We wrześniu 2017 po raz pierwszy wystartowaliśmy z naszą innowacją w zakresie dietetyki i fitnessu rozszerzając treści kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Po raz pierwszy rozpoczęliśmy też kształcenie na kwalifikacyjnym kursie zawodowym T.06 Sporządzanie potraw i napojów, który przyczynił się do promowania zdrowego odżywiania i zdrowej kuchni wśród osób dorosłych nabywających nowe kwalifikacje zawodowe.
  • 16 października 32 uczniów naszej szkoły wyjechało na zagraniczny staż do Grecji. Była to okazja do zapoznania się ze zdrową dietą śródziemnomorską i czas na promocję zdrowej kuchni polskiej. Nabyliśmy nowe doświadczenia poznając inną kulturę.
  • 3 listopada uczniowie klasy Ia w ramach zajęć z fitnessu uczestniczyli w treningu interwałowym TABATA w Strefie Zdrowia Activ w Rawie Mazowieckiej, a zajęcia prowadziła pani Nina Czarnecka-Pałka.
  • 15 listopada na Targach Mleko Expo 2017 promowaliśmy zdrowe mleczne śniadanie składające się z potraw wykonanych z tradycyjnego głuchowskiego sera produkowanego przez OSM w Głuchowie. Nasza mleczarnia zdobyła I miejsce za przygotowane przez nas śniadanie dla odwiedzających targi.
  • 21 listopada - Dzień Pracownika Socjalnego w Starostwie Powiatowym w Skierniewicach. nasi uczniowie przygotowali zdrowe przekąski - efektowne tartinki.
  • W grudniu w ramach projektu ,,Uczeń, pracownik, przedsiębiorca. Ścieżka do rozwoju osobistego i zawodowego" nasi uczniowie uczestniczyli w kursach zawodowych, w tym kursie kulinarnym, podczas którego poznali nowe trendy żywieniowe. Szkolili ich profesjonalni kucharze. Natomiast na kursie baristów poznali tajniki parzenia dobrej kawy oraz jej właściwości zarówno prozdrowotne, jak i szkodliwe dla zdrowia.  
  • W styczniu nasi uczniowie - Paulina Krakowiak i Karol Gruchała wzięli udział w etapie rejonowym XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
  • Realizowane w lutym 2018 roku staże zawodowe u pracodawców były świetną okazją na zweryfikowanie wiadomości teoretycznych w praktyce i nabycie nowych praktycznych umiejętności zawodowych.
  • 19 lutego pani Honorata Staszewska - nauczyciel zasad żywienia uczestniczyła w III Narodowym Kongresie Żywieniowym poświęconym żywieniu osób starszych. Podczas kongresu zaprezentowano nową piramidę żywienia dla osób starszych.
  • 14 marca obsługa konferencji ,,Edukacja włączająca szansą dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi" z przygotowanymi przez nas zdrowymi przekąskami - sałatkami i tartinkami
  • 27 marca 2018 prezentowaliśmy naszą szkołę gimnazjalistom podczas Dnia Otwartego. Była to świetna okazja do promocji wartości Szkoły Promującej Zdrowie!
  • 28 III Klasa 1A technikum żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki i fitnessu wzięła udział w zajęciach w parku trampolin
  • W maju gościliśmy młodzież z Armenii. Była to świetna okazja do wymiany doświadczeń. Poznaliśmy tajniki kuchni ormiańskiej i promowaliśmy zdrową kuchnię polską podczas wspólnych warsztatów.
  • 26 maj - Powiatowy Dzień Rodziny w Strobowie - promocja naszej szkoły na własnym stoisku
  • 4 czerwca 2018 VIII Powiatowy Bieg na Ekologiczno- Unijną Orientację. Naszą szkołę reprezentowali: Piotrek Mazgajewski, Edyta Jurczyńska i Mateusz Kobus.

W roku szkolnym 2016/2017

Projekt ,,Odżywiamy się zdrowo i z tradycją"

  • W październiku i listopadzie w ramach realizowanego projektu ,,Odżywiamy się zdrowo i z tradycją" w Szkole Podstawowej w Lniśnie i SP oraz Gimnazjum w Godzianowie pani Katarzyna Jochym i Maria Marcinkiewicz przeprowadziły prelekcje na temat zdrowego odżywiania i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży oraz ich rodziców.
  • XII Seminarium Zdrowego Stylu Życia ,,Ruch i zdrowe żywienie''
  • 23 marca 2017 uczestniczyliśmy w XII Seminarium Zdrowego Stylu Życia ,,Ruch i zdrowe żywienie'' w Głownie - ZSP w Głuchowie prezentował się w ramach dobrych praktyk Szkoły Promującej Zdrowie.

Promocja zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia

  • 10.04.2017 pani Katarzyna Jochym wygłosiła prelekcję na temat prawidłowego odżywiania się młodzieży w Gimnazjum w Jeżowie.
  • 25.04 2017 pani Katarzyna Jochym gościła z prelekcją na temat zdrowego odżywiania w SP w Białyninie.
  • 10 maja 2017 odbyły się warsztaty ,,Z tradycją w nowoczesność” dla Koła Gospodyń Wiejskich w Żelaznej.

W roku szkolnym 2015/2016

  • Uzyskaliśmy certyfikat Aktywnej szkoły
  • Uzyskaliśmy certyfikat ,,Szkoły Sportowych Talentów"
  • Uczestniczyliśmy w warsztatach „Jedz zdrowo i kolorowo” ... Warsztaty były zorganizowane przez studentów PWSZ  w Skierniewicach
  • Promujemy dobrą żywność uczestnicząc w projekcie ,,Poznaj dobrą żywność". Takie stoiska przygotowaliśmy podczas konferencji zorganizowanej w naszej szkole i podczas konferencji w Centralnej Bibliotece Rolniczej
  •  ,,Z tradycją w nowoczesność" były to warsztaty nowoczesnych technik kulinarnych zastosowanych przy sporządzaniu tradycyjnych potraw regionalnych. Warsztaty skierowane były do kobiet
  • z terenu powiatu skierniewickiego, skupionych wokół Kół Gospodyń Wiejskich.
  • 3 czerwca 2015 roku odbyła się w Warszawie Olimpiada Pomysłów
    z Klasą
     – podsumowanie całorocznej pracy i wyróżnienie najaktywniejszych uczestników. W hali Arena Ursynów spotkali się reprezentanci 42 szkół z całej Polski.
  • Uczestniczyliśmy w programie Mądre żywienie zdrowe pokolenie –program edukacyjno-badawczy, którego celem było przeprowadzenie badania wiedzy żywieniowej polskich uczniów, ocena ich stanu odżywienia oraz promowanie zdrowego stylu życia wśród młodzieży. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach na temat zdrowego stylu życia.