Doradztwo zawodowe
Program doradztwa zawodowego Program-doradztwo-zawodowe.docx [.docx, 32.75 kB]
Ścieżki kształcenia po gimnazjum.pdf
Ścieżki kształcenia po szkole podstawowej.pdf
Internetowe zasoby w obszarze informacja edukacyjno-zawodowa:
http://wybierzstudia.nauka.gov.pl/pages/search/wizard
http://wybierzstudia.nauka.gov.pl/pages/about/mature-exams-register
|
Rok szkolny 2024/2025
- 2 października 2024 klasa 2 uczestniczyła w ciekawym spotkaniu w Banku Spółdzielczym w Głuchowie w ramach przedmiotu biznes i zarządzanie. Pani Dyrektor Anna Dula Depta wygłosiła ciekawy wykład na temat struktury, funkcji i usług finansowych banku. Natomiast Pani naczelnik Mariola Cichowicz zaprezentowała ofertę banku.
- 18 października odbyło się spotkanie z pracownikami Stacji Chemiczno-Rolniczej w Łodzi.Pan Jacek Michalak zapoznał przyszłych techników rolników z zasadami racjonalnego nawożenia, którego podstawą jest analiza gleby. Uczniowie mogli poznać zasady pobierania próbek glebowych, metody oznaczania ph i zawartości składników pokarmowych w glebie oraz z zasadami obliczania zapotrzebowania na nawozy.Pan Tomasz Botul, który jest przedstawicielem Stacji Chemiczno-Rolniczej w naszym rejonie zachęcał do skorzystania z działalności Stacji w zakresie analizy gleb, roślin i doradztwa w sprawach nawożenia.
- 19 października odbył sięIX POWIATOWY KONKURS BEZPIECZNEJ ORKI POD PATRONATEM STAROSTY SKIERNIEWICKIEGOOrganizatorzy to Zespół Szkół w Głuchowie i Starostwo Powiatowe w SkierniewicachPartnerzy konkursu:Państwowa Inspekcja PracyKasa Rolniczego Ubezpieczenia SpołecznegoIzby Rolnicze
- 22 października odwiedziliśmy firmę Sano i jedno z najbardziej nowoczesnych gospodarstw w Polsce. Być nowoczesnym i wykształconym rolnikiem to znać najnowsze trendy i osiągnięcia w tej dziedzinie. Podczas wyjazdu poszerzyliśmy naszą praktyczną wiedzę z zakresu hodowli zwierząt.
- 25 pazdziernika uczestniczyliśmy w Festiwalu Nauki zorganizowanym przez Akademię Nauk Stosowanych im. Stefana Batorego w Skierniewicach
Rok szkolny 2023/2024
- 19 października uczniowie klasy V Technikum uczestniczyli w targach pracy w Rawie Mazowieckiej organizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy, Młodzieżowe Centrum Kariery OHP i Zespół Szkół CEZiU w Rawie Mazowieckiej
- 20 października obchodziliśmy w naszej szkole International Chef Day
- 27 października odwiedziliśmy targi Natura FOOD 2023 w Łodzi
- 25 października 2023 r. odbyło się szkolenie dla uczniów klas czwartej i piątej na temat: „Małe przetwórstwo się opłaca. Innowacje w gospodarstwie rolnym, w tym możliwości finansowania w ramach interwencji Współpraca Grup Operacyjnych EPI objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027”.
- 28 listopada odbyło się w naszej szkole spotkanie najstarszych klas z przedstawicielami wyższych uczelni. Serdecznie dziękujemy za zaprezentowanie nam ciekawych kierunków kształcenia oraz przybliżenie oferty edukacyjnej szkół wyższych,,Akademickie inicjatywy"
- 5 grudnia w ramach cyklu szkoleń „Małe przetwórstwo się opłaca. Innowacje w gospodarstwie rolnym, w tym możliwości finansowania w ramach interwencji Współpraca Grup Operacyjnych EPI - objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027” zainicjowanych przez Tomasza Koperę Dyrektora Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach byliśmy dziś gośćmi na szkoleniu oraz warsztatach z produkcji wędlin.
- W dniu 13.12.2023 uczniowie klasy pierwszej wzięli udział w szkoleniu ,,ASF - bioasekuracja w gospodarstwie rolnym " dzięki Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach .
- W marcu i kwietniu odbywały się w naszej szkole warsztaty dla uczniów szkół podstawowych w ramach doradztwa zawodowego.Gościliśmy SP Michowice, SP Wysokienice, SP Białynin, SP Głuchów, SP Żelazna.
- 8 marca odwiedziliśmy Targi Agrotech Kierlce 2024
- 14 marca odwiedziliśmy Targi Eurogastro
- 15 marca w murach naszej szkoły gościliśmy wykładowców Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach: dr Agnieszkę Gołębieską-Wesołowską, dr Elżbietę Woźnicką oraz dr Aleksandrę Stankiewicz. Serdecznie dziękujemy za interesujące zajęcia i zapoznanie nas ofertą uczelni.
- 19 marca po raz kolejny uczestniczyliśmy w Skierniewickich Targach Edukacyjnych,
- 20 marca Pani Dorota Skorzycka nauczyciel podstaw przedsiębiorczości zorganizowała zajęcia w firmie Rolbud w Gluchowie
- 20 marca uczniowie naszej szkoły realizowali projekt pn.”Dzień przedsiębiorczości” w firmie Rolbud i w firmie Istra.
- 25 marca uczniowie klasy II pod kierunkiem pani Marii Marcinkiewicz zorganizowali Dzień Gofra
Rok szkolny 2022/2023
Sprawozdanie z doradztwa zawodowego w roku szkolnym 2022/23
Przyjęte kierunki działań:
- Zagraniczne staże zawodowe i praktyki uczniów.
- Przypomnienie zagadnień związanych z egzaminami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie dla technikum.
- Podnoszenie jakości kształcenia poprzez zaangażowanie pracodawców w dostosowanie kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy oraz doradztwa zawodowego.
- Rozwój współpracy z otoczeniem. .
- Podnoszenie kwalifikacji i umiejętności zawodowych uczniów i nauczycieli.
- Rozwój zainteresowań i pasji uczniów: Pomoc w przeprowadzeniu szkolnego etapu olimpiad z przedmiotów zawodowych i konkursów.
- Rozwijanie i kształcenie umiejętności zawodowych poprzez wyjazdy i prowadzenie szkolnych usług cateringowych.
- Promocja szkoły.
- Sprawozdanie z działalności za rok szkolny.
Zrealizowane działania:
Działania zawarte w szkolnym Programie Doradztwa Zawodowego realizują wszyscy nauczyciele i wychowawcy naszej szkoły.
Ad 1. W bieżącym roku szkolnym odbył się wyjazd uczniów do Włoch na praktyki zawodowe w ramach projektu– Erasmus +. Projekt miały na celu poprawę mobilności zawodowej uczniów oraz rozwój kompetencji kluczowych.
Zapoznano uczniów ze szczegółowymi wymaganiami edukacyjnymi z programu praktyk, z regulaminem praktyk zawodowych, warsztatów szkolnych. Nauczycieli świadczyli pomoc uczniom w wypełnianiu dzienniczka zajęć praktycznych, praktyk zawodowych, praktyki zawodowej.
Ad 2. Zapoznano uczniów i rodziców z zasadami zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Sprawdzono nasz ośrodek egzaminacyjny odnośnie formy zdawania egzaminu zawodowego. Przeprowadzono egzaminy zawodowe.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych przeprowadzili analizę wyników potwierdzających kwalifikacje w zawodzie dotyczących uczniów naszej szkoły, porównali z raportem OKE i opracowali wnioski do dalszej pracy. Przez cały rok szkolny przygotowywano uczniów do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie – egzaminy próbne teoretyczne i praktyczne, prowadzenie zajęć w salach egzaminacyjnych.
Ad 3 i 4. Nauczyciele dbali o utrzymanie współpracy z lokalnymi firmami i instytucjami (min. wizyta w Banku Spółdzielczym w Głuchowie oraz wizyta przedstawicieli banku w naszej szkole, wizyta w firmie Istra oraz Rolbudzie w ramach Dnia Przedsiębiorczości, dwukrotna wizyta w gospodarstwie sadowniczym Insad w Prusach, spotkanie z przedstawicielem hospicjum, współpraca z OSM w Głuchowie – pomoc w organizacji targów Mleko EXPO, współpraca w ramach praktyz z firmą cateringową W pół drogi, współpraca z KRUS, obsługa w Gminie Głuchów, Starostwie Powiatowym, Kuratorium Oświaty). Kontynuacja współpracy z wyższymi uczelniami w sposób wirtualny (rozpowszechnianie informacji o dniach otwartych i udział w tym wydarzeniu, wizyta na SGGW w Warszawie – poznanie oferty oraz wykład na wydziale Rolnictwa i Ekologii, wizyta w Akademii Nauk Stosowanych im. Stefana Batorego w Skierniewicach oraz prelekcja przedstawicieli tej instytucji).
Ad 5. Rada pedagogiczna dbała o podnoszenie efektywności kształcenia zawodowego poprzez udział uczniów w kursach specjalistycznych potwierdzonych certyfikatami. Doskonalenie nauczycieli zawodowców: szkolenie - Przepisy prawne dotyczące małego przetwórstwa i sprzedaży bezpośredniej w Unii Europejskiej, wyjazd studyjny do Hiszpanii – Kuchnia andaluzyjska, seminarium z warsztatami – Kuchnia małopolska, staż w hotelu Airport Okęcie, kurs – Monoporcje, szkolenie - Nowoczesne doradztwo zawodowe w łódzkim)
Ad 6. Zorganizowano i przeprowadzono następujące konkursy dla uczniów: konkurs recytatorski, Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w rolnictwie, olimpiada wiedzy o żywieniu i żywności, konkursy sportowe, Konkurs Bezpiecznej Orki, sprawnościowy Konkurs o Puchar Komendanta Policji w Łodzi, I Wojewódzki Konkurs Wiedzy Rolniczej: Produkt Polski – Kupuj świadomie, Żywność o podwyższonym standardzie w tym żywność ekologiczna w świetle zdrowego odżywiania, Olimpiada wiedzy o HIV/AIDS
Ad 7. Rozwijano i kształcono umiejętności zawodowe uczniów poprzez prowadzenie szkolnych usług cateringowych min. Obsługi podczas Dnia pracownika Socjalnego , Dnia Kobiet w Starostwie Powiatowym w Skierniewicach, spotkania noworocznego emerytów w Gminie Głuchów, podczas konferencji Kuratorium Oświaty – Laboratorium przyszłości, pikniku rodzinnego w Strobowie, II Forum edukacyjnego dla ANSB w Skierniewicach.
Odbyły się także wyjazdy branżowe: Dni Słonecznika, targi Mleko Expo, Rolnicze Targi Centralne w Nadarzynie, Agro Tech Kielce, Targi EuroGastro, wizyta w gospodarstwie doświadczalnym SGGW Wilanów Obory, wizyta w oczyszczalni ścieków w Zakładzie Wodnym i Kanalizacyjnym w Skierniewicach, Wyjazd do Arboretum i alpinarium w Rogowie, wizyta w Pasiece Nowiccy)
Ad 8. Wszyscy nauczyciele cały rok dbali o promocję szkoły w środowisku lokalnym. Przygotowano ofertę szkoły na targi edukacyjne w Skierniewicach i e – targi w Rawie Mazowieckiej, zorganizowano Dzień Otwarty w Szkole, promowano kierunki kształcenia w naszej szkole w okolicznych szkołach podstawowych, zorganizowano cykl warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych w szkolnej pracowni gastronomicznej. Cały rok nauczyciele dostarczali materiałów na szkolne media społecznościowe i stronę szkoły. Zadbano a ciekawą ofertę edukacyjna szkoły w procesie rekrutacji. Przygotowano artykuł do lokalnej prasy dotyczący kierunków kształcenia w szkole oraz prezentację o stażach zawodowych na Forum Edukacyjne w Skierniewicach.
Ad 9. Wychowawcy zaplanowali i przeprowadzili lekcje wychowawcze związane tematycznie z obszarami: poznawania własnych zasobów, rynku pracy, rynku edukacyjnego, uczenia się przez całe życie, planowania własnego rozwoju. Nauczyciele realizowali elementy doradztwa zawodowego na zajęciach przedmiotowych z uwzględnieniem specyfiki danego przedmiotu (np.. informatyka – tworzenie dokumentów aplikacyjnych). W trakcie całego roku szkolnego odbywała się wymiana doświadczeń i informacji między nauczycielami przedmiotów zawodowych a wychowawcami.
Udzielano porad i konsultacji indywidualnych z zakresu doradztwa zawodowego dla uczniów i rodziców. Dokonano ewaluacji pracy oraz przygotowano raportu na koniec roku.
Podsumowanie:
W przyszłym roku szkolnym należy szczególnie zadbać o:
- aktualizowanie zakładki z doradztwem zawodowym na szkolnej stronie internetowej
- organizowanie wyjazdów i wyjść branżowych w miarę możliwości
- zorganizowanie dnia Doradztwa Zawodowego
Rok szkolny 2021/2022
Sprawozdanie z doradztwa zawodowego
Przyjęte kierunki działań:
- Zagraniczne staże zawodowe.
- Kontynuacja wdrażania nowej podstawy programowej kształcenia zawodowego.
- Przypomnienie zagadnień związanych z egzaminami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie dla technikum.
- Podnoszenie jakości kształcenia poprzez zaangażowanie pracodawców w dostosowanie kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy oraz doradztwa zawodowego.
- Rozwój współpracy z otoczeniem. .
- Podnoszenie kwalifikacji i umiejętności zawodowych.
- Rozwój zainteresowań i pasji uczniów: Pomoc w przeprowadzeniu szkolnego etapu olimpiad z przedmiotów zawodowych i konkursów.
- Pomoc w przygotowaniu próbnych egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
- Rozwijanie i kształcenie umiejętności zawodowych poprzez wyjazdy i prowadzenie szkolnych usług cateringowych.
- Współpraca z rodzicami.
- Sprawozdanie z działalności za rok szkolny.
Zrealizowane działania:
- W bieżącym roku szkolnym odbyły się dwa wyjazdy uczniów do Grecji na praktyki zawodowe, jeden w ramach projektu : Kształcenie zawodowe bez granic, drugi – Erasmus +. Projekty miały na celu poprawę mobilności zawodowej uczniów oraz rozwój kompetencji kluczowych.
- Nauczyciele dbali o utrzymanie współpracy z lokalnymi firmami i instytucjami (min. wizyta w Banku Spółdzielczym w Głuchowie, wizyta w firmie Istra, dwukrotna wizyta w gospodarstwie sadowniczym Insad w Prusach, spotkanie z policjantem, spotkanie z przedstawicielem hospicjum)
- Wychowawcy zaplanowali i przeprowadzili lekcje wychowawcze związane tematycznie z obszarami: poznawania własnych zasobów, rynku pracy, rynku edukacyjnego, uczenia się przez całe życie, planowania własnego rozwoju
- Nauczyciele realizowali elementy doradztwa zawodowego na zajęciach przedmiotowych z uwzględnieniem specyfiki danego przedmiotu (np.. informatyka – tworzenie dokumentów aplikacyjnych)
- Zorganizowano następujące konkursy dla uczniów: konkurs recytatorski, konkurs plastyczny, Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w rolnictwie, olimpiada wiedzy o żywieniu i żywności, konkursy sportowe.
- Nauczyciele wymieniali doświadczenia z innymi placówkami kształcenia zawodowego odnośnie wdrażania nowej podstawy programowej
- Zapoznano uczniów i rodziców z zasadami zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Dostosowano nasz ośrodek egzaminacyjny do nowej formy zdawania egzaminu zawodowego. Przeprowadzono egzaminy zawodowe.
- Nauczyciele przedmiotów zawodowych przeprowadzili analizę wyników potwierdzających kwalifikacje w zawodzie dotyczących uczniów naszej szkoły, porównali z raportem OKE i opracowali wnioski do dalszej pracy. Przez cały rok szkolny przygotowywano uczniów do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie – egzaminy próbne teoretyczne i praktyczne, prowadzenie zajęć w salach egzaminacyjnych.
- Zapoznano uczniów ze szczegółowymi wymaganiami edukacyjnymi z programu praktyk, z regulaminem praktyk zawodowych, warsztatów szkolnych. Nauczycieli świadczyli pomoc uczniom w wypełnianiu dzienniczka zajęć praktycznych, praktyk zawodowych, praktyki zawodowej.
- Rada pedagogiczna dbała o podnoszenie efektywności kształcenia zawodowego poprzez udział uczniów w kursach specjalistycznych. (szkolenie Specjały kuchni wiedeńskiej, warsztaty Nowoczesna restauracja – aktualne trendy, warsztaty Wykorzystanie lawendy w gastronomii, seminarium Co nowego w nowym egzaminie zawodowym, kurs Przygotowanie uczniów do egzaminu zawodowego w formule 2019)
- Kontynuacja współpracy z wyższymi uczelniami w sposób wirtualny (rozpowszechnianie informacji o dniach otwartych i udział w tym wydarzeniu, wizyta na SGGW w Warszawie – poznanie oferty oraz wykład na wydziale Rolnictwa i Ekologii, wizyta w Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach i wysłuchanie wykładu z zakresu dietetyki).
- Promowanie szkoły poprzez
- organizację konkursu Orki
- przygotowanie cateringu i wyjazdy na obsługę imprez w Starostwie Powiatowym w Skierniewicach, Święcie Rodziny w Strobowie, otwarciu Sali gimnastycznej w Białyninie, obsługa i catering podczas konkursu w szkole muzycznej w Skierniewicach.
- przygotowanie materiałów na promocję w sieci, targi edukacyjne,
- wizyty w okolicznych szkołach podstawowych,
- organizacja dnia otwartego.
- Współpraca z lokalnymi mediami -artykuł o szkole oraz po wyjeździe do Grecji.
- Stały kontakt, wymiana doświadczeń i informacji z nauczycielami przedmiotów zawodowych oraz wychowawcami.
- Udzielane porad i konsultacji indywidualnych z zakresu doradztwa zawodowego dla uczniów i rodziców
- Dokonanie ewaluacji pracy oraz przygotowanie raportu na koniec roku.
Podsumowanie:
W przyszłym roku szkolnym należy szczególnie zadbać o:
- aktualizowanie zakładki z doradztwem zawodowym na szkolnej stronie internetowej
- organizowanie wyjazdów i wyjść branżowych w miarę możliwości
- zorganizowanie dnia Doradztwa Zawodowego
Rok szkolny 2020/2021
Przyjęte kierunki działań:
- Projekt unijny „Uczeń – pracownik – przedsiębiorca. Ścieżka do sukcesu osobistego i zawodowego- II Edycja”.
- Kontynuacja wdrażania nowej podstawy programowej kształcenia zawodowego.
- Przypomnienie zagadnień związanych z egzaminami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie dla technikum.
- Podnoszenie jakości kształcenia poprzez zaangażowanie pracodawców w dostosowanie kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy oraz doradztwa zawodowego.
- Rozwój współpracy z otoczeniem. .
- Podnoszenie kwalifikacji i umiejętności zawodowych.
- Pomoc w przeprowadzeniu szkolnego etapu olimpiad z przedmiotów zawodowych i konkursów.
- Pomoc w przygotowaniu próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
- Rozwijanie i kształcenie umiejętności zawodowych poprzez wyjazdy i prowadzenie szkolnych usług cateringowych.
- Współpraca z rodzicami.
- Sprawozdanie z działalności za rok szkolny.
Zrealizowane działania:
- Współpraca podczas realizacji projektu unijnego „Kształcenie zawodowe bez granic” (rekrutacja, wypełnianie i przygotowanie potrzebnej dokumentacji, opieka nad uczniami w trakcie wyjazdu)
- Planowanie lekcji wychowawczych związanych tematycznie z obszarami: poznawania własnych zasobów, rynku pracy, rynku edukacyjnego, uczenia się przez całe życie, planowania własnego rozwoju
- Realizowanie elementów doradztwa zawodowego na zajęciach przedmiotowych z uwzględnieniem specyfiki danego przedmiotu
- Wymiana doświadczeń z innymi placówkami kształcenia zawodowego odnośnie wdrażania nowej podstawy programowej
- Zapoznanie uczniów i rodziców z zasadami zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
- Analiza wyników potwierdzających kwalifikacje w zawodzie dotyczących uczniów naszej szkoły, porównanie z raportem OKE i wyciągnięcie wniosków.
- Przygotowanie uczniów do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie
- Zapoznanie uczniów ze szczegółowymi wymaganiami edukacyjnymi z programu praktyk, z regulaminem praktyk zawodowych, warsztatów szkolnych.
- Pomoc uczniom w wypełnianiu dzienniczka zajęć praktycznych, praktyk zawodowych, praktyki zawodowej.
- Podnoszenie efektywności kształcenia zawodowego poprzez udział uczniów w kursach specjalistycznych.
- Kontynuacja współpracy z wyższymi uczelniami w sposób wirtualny (rozpowszechnianie informacji o dniach otwartych i udział w tym wydarzeniu).
- Promowanie szkoły poprzez przygotowanie materiałów na promocję w sieci, targi edukacyjne i dzień otwarty.
- Współpraca z lokalnymi mediami -artykuł o szkole oraz wywiad po wyjeździe do Grecji.
- Pomoc w organizacji i przeprowadzeniu egzaminów zawodowych.
- Stały kontakt, wymiana doświadczeń i informacji z nauczycielami przedmiotów zawodowych oraz wychowawcami.
- Udzielane porad i konsultacji indywidualnych z zakresu doradztwa zawodowego dla uczniów i rodziców
- Dokonanie ewaluacji pracy oraz przygotowanie raportu na koniec roku.
Podsumowanie:
Wiele z zaplanowanych działań nie zostało zrealizowane z powodu pandemii i nauki zdalnej.
W przyszłym roku szkolnym należy szczególnie zadbać o:
- aktualizowanie zakładki z doradztwem zawodowym na szkolnej stronie internetowej
- organizowanie wyjazdów i wyjść branżowych w miarę możliwości
- zorganizowanie dnia Doradztwa Zawodowego
W roku szkolnym 2019/2020
Działania związane z doradztwem zawodowym realizowane były przez uczniów, rodziców oraz nauczycieli.
Zrealizowane działania kierowane do uczniów:
- udzielanie porad i konsultacji indywidualnych szczególnie w ramach projektu unijnego „ Uczeń, pracownik, przedsiębiorca…”
- planowanie lekcji wychowawczych związanych tematycznie z obszarami: poznawanie własnych zasobów; świat zawodów i rynek pracy; rynek edukacyjny i uczenie się przez całe życie; planowanie własnego rozwoju i podejmowanie decyzji zawodowych;
- pomaganie uczniom w przygotowywaniu teczek „portfolio” – na zajęciach unijnych;
- przygotowanie do olimpiad i konkursów dotyczących kariery zawodowej: Olimpiada Przedsiębiorczości, Konkurs Wiedzy o BHP, podsumowanie projektu Zawodowcy w Łódzkiem; Przegląd pieśni patriotycznej, Konkurs Bezpiecznej Orki, konkursy sportowe.
- realizowanie elementów doradztwa zawodowego na zajęciach przedmiotowych z uwzględnieniem specyfiki danego przedmiotu;
- promowanie idei wolontariatu: Szkolna Paczka, współpraca z hospicjum im. Anny Olszewskiej, udział w akcji Koncert Serc
- angażowanie w działania na rzecz promocji szkoły – tworzenie filmu o szkole, pomoc przy prowadzeniu szkolnego facebooka.
- organizowanie praktyk zawodowych;
- organizowanie staży zawodowych – wyjazd do Grecji
- organizowanie spotkań i wyjść związanych tematycznie z rynkiem pracy – spotkanie z policjantem, wizyta w banku, zwiedzanie gospodarstw rolnych (RZD w Żelaznej, Pan Topolski we Lniście), wizyta w zakładzie Metalbud, oczyszczalnia ścieków Wodkan w Skierniewicach
- SKOK – przygotowanie i obsługa imprez
- informowanie o dodatkowej ofercie kształcenia zawodowego i rozwoju osobistego;
- umożliwianie udziału w spotkaniach informacyjnych i targach dotyczących rynku pracy (targi Melko Expo, Centralne Targi Rolnicze, Targi w Nadarzynie)
- udostępnianie na stronie internetowej szkoły materiałów multimedialnych (np. gier edukacyjnych, filmów i innych e-zasobów) ułatwiających poruszanie się po rynku pracy i rynku edukacyjnym/ planowanie własnej działalności oraz samopoznanie;
- umożliwianie udziału w spotkaniach informacyjnych i targach dotyczących planowania ścieżki edukacyjnej – współpraca z uczelniami wyższymi (Państwowa Uczelnia im. Stefana Batorego – inauguracja, dzień maturzysty, SGGW w Warszawie – zaproszenie na inaugurację, Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu – wykład podczas wigilii), udział w Inicjatywach Akademickich w Skierniewicach.
Zrealizowane działania kierowane do nauczycieli, wychowawców, specjalistów:
- umożliwianie zainteresowanym osobom udziału w szkoleniach i kursach z zakresu doradztwa zawodowego np. szkolenie na temat Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji – nowe podejście do edukacji, kwalifikacji i rynku pracy, Jak dowolnie kształtować swoje przekonania, myśli i nawyki związane z pracą i produktywnością, żeby nigdy nie zabrakło Ci energii i motywacji do działania?, prelekcja nt. „Jak radzić sobie ze stresem?, szkolenie „Podnoszenie kwalifikacji w zakresie wykorzystywania technologii komputerowych w praktyce” szkolenie „Sztuka prezentacji”, Konferencja: Między szkołą a rynkiem pracy.
- prowadzenie lekcji otwartych;
- organizowanie spotkań informacyjnych z przedstawicielami firm lokalnego rynku pracy;
- udostępnianie na stronie internetowej szkoły zasobów z obszaru doradztwa zawodowego;
- wspieranie w realizacji zadań z doradztwa zawodowego.
Zrealizowane działania kierowane do rodziców:
- organizowanie spotkań z przedstawicielami instytucji rynku pracy – podczas uroczystości szkolnych,
- organizowanie spotkań z przedstawicielami firm lokalnego rynku pracy – podczas uroczystości szkolnych.
- udostępnianie informacji edukacyjnych i zawodowych (między innymi poprzez: biblioteczkę publikacji, stronę www szkoły, szkolne konto Facebooka, tablice informacyjne, e-dziennik).
W roku szkolnym 2018/2019
- 4 kwietnia odbyły się Targi Edukacyjne w Rawie Mazowieckiej
- 28 marca 2019 r. odbył się w ZSP w Kleszczowie Regionalny Kongres Zawodowy. W spotkaniu udział wzięli min. wiceminister MEN p. Marzena Machałek Sekretarz Stanu w MEN oraz władze Województwa, Kuratorium Oświaty w Łodzi, OKE w Łodzi. W kongresie uczestniczyła pani dyrektor Katarzyna Jochym i pani kierownik kształcenia praktycznego Dominika Bachmat.
- 22 marca odwiedziliśmy naszą patronacką uczelnię w Łodzi. Zwiedziliśmy Wydział Dietetyki i Kosmetologii oraz zapoznaliśmy się z ofertą studiów wyższych. Po uczelni oprowadzały nas studentki z samorządu.
- 22 marca już po raz kolejny młodzież technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w ogólnopolskich targach produktów żywnościowych i turystycznych ,,Na styku kultur 2019" w Łodzi.
- 15 marca uczniowie z technikum rolniczego oraz mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uczestniczyli w Agrotech Kielce 2019
- 6 marca klasa IV uczestniczyła w Dniu Maturzysty organizowanym przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Skierniewicach
- 6 marca uczniowie klasy II b technikum mechanizacji rolnictwa i Technikum rolniczego uczestniczyli w pokazach Valtra Smart Tour, które odbyły się w Bednarach.
- 1 lutego uczniowie klas technikum rolniczego i technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w III Centralnych Targach Rolniczych w Ptak Warsow Expo
- 24 stycznia 2019 próbny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdawali uczniowie klasy III
- 11 stycznia odbyło się spotkanie uczniów z klas TR i TMRiA dotyczące systemów i nieetycznych technologii "antybiotic freestyle" w hodowli. Szkolenie prowadzili przedstawiciele firmy Agrosystem.
- 9 stycznia w naszej szkole odbyło się spotkanie pt. ,,Stres i sposoby radzenia sobie z nim". Spotkanie prowadziła pani Marta Kwiatkowska - pracownik Państwowej Inspekcji Pracy.
- 7 grudnia w Starostwie Powiatowym w Rawie Mazowieckiej nastąpiło podsumowanie konkursu pt. " Mój zawód- moja przyszłość" organizowanym przez Młodzieżowe Centrum Kariery. Nasz uczeń Kacper Maciak z 1klasy zajął 3 miejsce.
- 7 grudnia odbyły się zajęcia z przedstawicielem Państwowej Inspekcji Pracy - z panem Jerzym Strączyńskim. Uczniowie klas 2b, 3 oraz 4 uczestniczyli w warsztatach a wszyscy uczniowie szkoły mieli możliwość wzięcia udziału w pogadance na temat praw pracownika i zatrudniania przez pracodawców.
- 28 listopada odbył się w Bratoszewicach finał X Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie Pracy w Rolnictwie. Do finału zakwalifikowało się dwóch uczniów: Robert Kobierski - klasa IV i Dawid Kwaczyński - klasa III. Robert znalazł się wśród 10 finalistów konkursu. Do konkursu uczniów przygotowała Pani Katarzyna Miałkowska.
- 24-25 listopada młodzież uczestniczyła w kursie kelnerskim.
- 15 listopada uczestniczyliśmy w targach Mleko Expo 2018
- 26 października panowie z klasy IV (TR) przystąpili do próbnego egzaminu teoretycznego potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Natomiast panowie z klasy III zmierzyli- się z próbnym egzaminem praktycznym.
- 20 października odbył się IV Powiatowy Konkurs Bezpiecznej Orki, w którym między innymi wzięli udział uczniowie naszej szkoły
W roku szkolnym 2017/2018
- Uczestniczyliśmy w wielu wyjazdach zawodowych: RZD Żelazna, INSAD Prusy, stadnina koni w Woli Łokotowej, w biogazowni firmy Wojciechowski, uczestniczyliśmy, w otwarciu nowoczesnej tuczarni kurtynowej u państwa Biskupskich i Kozłowskich w miejscowości Byczki, byliśmy w Poprężnikach na pokazach Valtry, dzięki uprzejmości państwa Pędziwiatr z Głuchowa, OSM w Głuchowie, 29 V wycieczka do Sano Agrar Institut w Lubiniu- największa farma mleczna w Polsce,
- 32 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w zagranicznych stażach w Grecji
- 30 IX zorganizowaliśmy III Powiatowy Konkurs Bezpiecznej Orki
- Braliśmy udział w wielu targach branżowych: Mleko EXPO 2017, Centralne Targi Rolnicze w Nadarzynie, Targi Farma w Łodzi, Targi AGROTECH Kielce 2018, Targi Na Styku Kultur w Łodzi, Targi Gastro Show w Warszawie
- Chłopcy z klasy III odwiedzili 21.11.2017 PUP w Skierniewicach,
- 24 listopada w naszej szkole odbyły się warsztaty dotyczące doradztwa zawodowego. Warsztaty prowadzili doradcy z rawskiego oraz skierniewickiego Młodzieżowego Centrum Kształcenia OHP. 13 IV odbyło się kolejne spotkanie z pracownikami MCK OHP w Rawie Mazowieckiej i MCK OHP w Skierniewicach
- Nabyliśmy nowe umiejętności zawodowe uczestnicząc w kursach zawodowych: barmańskim, kelnerskim, baristów, kulinarnym, obsługi wózków widłowych, stosowania środków ochrony roślin, pilarek spalinowych, obsługi kombajnów zbożowych, inseminacyjnym,
- 48 uczniów odbyło dodatkowe staże zawodowe w ramach projektu: ,,Uczeń, pracownik, przedsiębiorca. Ścieżka do rozwoju osobistego i zawodowego”. Rolnicy w indywidualnych gospodarstwach rolnych, a żywienie w firmie cateringowej ,,Wpół drogi”, w hotelu Tatar i w hotelu Arkada.
- 28 II uczestniczyliśmy w Dniu Maturzysty – organizowanym przez PWSZ w Skierniewicach
- Braliśmy udział w targach dla gimnazjalistów w Rawie Mazowieckiej i w Skierniewicach,
- 20 marca 2018 r. spotkanie z Kierownikiem Placówki Terenowej KRUS panem Jackiem Malczewskim oraz zwiedziliśmy placówkę KRUS w Skierniewicach
- 27 marca zorganizowaliśmy dzień Otwarty dla gimnazjalistów
- 6 IV braliśmy udział w Dniu Otwartym ARiMR w Skierniewicach
- W maju gościliśmy uczniów z Armenii i wspólnie uczestniczyliśmy w warsztatach kuchni polskiej i ormiańskiej
- 8 VI braliśmy udział w Targach Pracy w Rawie Maz.
- Na bieżąco gromadzimy literaturę na temat rynku pracy i doradztwa zawodowego
- Tematy z zakresu doradztwa zawodowego realizowane były również na godzinach z wychowawcą, na lekcjach podstaw przedsiębiorczości oraz działalności gospodarczej w rolnictwie i w gastronomii
W roku szkolnym 2016/2017
Zorganizowaliśmy wraz z uczniami ogólnoszkolną debatę „Porozmawiajmy o przyszłości”.
Zorganizowaliśmy ogólnoszkolną debatę „Dzień kształcenia zawodowego- moja pierwsza wizyta u pracodawcy”, na której zaproszeni goście przedstawili ścieżki rozwoju zawodowego, pokazali najważniejsze aspekty rozmowy kwalifikacyjnej.
Na lekcjach informatyki w ramach tematu edycja danych uczniowie pisali swoje CV.
Przedstawiłem również inna formę CV –Video CV.
Uczniowie uczestniczyli w konkursach „Mój wymarzony zawód” oraz „Kim będę za kilka lat”.
Uczniowie stworzyli prezentację na temat zawodu rolnik i kucharz.
Na bieżąco gromadzimy literaturę na temat rynku pracy i doradztwa zawodowego.
Udział w targach dla gimnazjalistów.
Współpraca z instytucjami wspierającymi wewnątrzszkolny system doradztwa zawodowego.
Wycieczki przedmiotowe do okolicznych zakładów pracy (OSM Głuchów, Bank Spółdzielczy, ISTRA).
Spotkanie z doradcą zawodowym z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Skierniewicach „Rynek pracy”.
Tematy lekcji wychowawczych z doradztwa zawodowego:
„Rynek pracy”
„Moje zasoby czyli co i kto może mi pomóc osiągnąć sukces”
„Konsumenckie ABC”
„Umiejętność gospodarowania wolnym czasem”
„Sukces – porażka”
„Czym jest mobbing?”
Tematy lekcji z podstaw przedsiębiorczości:
„Podejmowanie działalności gospodarczej”
„Rynek pracy i bezrobocie”
„Formy zatrudnienia”
„Biznesplan własnego przedsiębiorstwa”
„Etyka biznesu”
Przeprowadzanie testów predyspozycji osobowościowych i zawodowych w klasie pierwszej.
Tematy lekcji z Działalności gospodarczej w rolnictwie:
„Rodzaje umów o pracę”
„Prawa i obowiązki pracownika”
„List motywacyjny CV”
„Zasady wynagrodzenia”
„Komunikacja interpersonalna”
Tworzenie bazy danych o karierze zawodowej absolwentów.