O projekcie:
Nazwa projektu:
Uczeń –pracownik – przedsiębiorca. Ścieżka do sukcesu osobistego i zawodowego – II Edycja
Okres realizacji: 1.07.2019r. – 30.06.2021r.
Kwota dofinansowania: 932 010,39 zł
Główny cel projektu to dostosowanie systemu kształcenia i szkolenia w Technikum w Głuchowie do potrzeb lokalnego rynku pracy, a tym samym ułatwianie uczestnikom projektu (projekt obejmie wsparciem 64 uczniów – 22K i 42M i 2 nauczycieli – 1K i 1M) wejścia na rynek pracy. Dodatkowo realizacja projektu wpłynie na podniesienie jakość kształcenia w placówce (poprzez podniesienie kwalifikacji zatrudnionej kadry oraz doposażenie pracowni zawodowych, umożliwiające stworzenie warunków zbliżonych do panujących w zakładach branżowych). Działania podjęte w ramach projektu pozwolą w dalszej perspektywie na zwiększenie aktywności zawodowej absolwentów, a tym samym obniżenie poz. bezrobocia w regionie. Wzrost kwalifikacji kadry pedagogicznej przyczyni się również do poprawy efektywności kształcenia zawodowego w placówce.
W ramach projektu przewidziano:
- Realizację studiów podyplomowych dla 2 nauczycieli
- Warsztaty dla uczniów z zakresu doradztwa zawodowego i psychologicznego
- Uzupełniające zajęcia dydaktyczne z przedmiotów zawodowych dla uczniów
- Kursy zawodowe dla uczniów (z zakresu: obsługi wózków widłowych, inseminacyjny, środków ochrony roślin, obsługi piły spalinowej, kombajnisty, obsługi tokarki, spawacza,obsługi ładowarek teleskopowych, barmański, baristy, kelnerski, carvingu,„Nauki usługiwania”oraz „Cafe art”)
- Zakup pomocy dydaktycznych do pracowni zawodowych
- Organizacja staży zawodowych dla48 uczniów, wraz z wynagrodzeniem stypendialnym dla stażystów
- Wyjazdy na targi branżowe
Poniżej zamieszczono harmonogram zajęć projektowych do każdego rodzaju prowadzonych zajęć.
/uploads/5e41c1cfc51d7/pages/25/content//Harmonogram-zajęć-projektowych-2019_2020.pdf [.pdf, 4.02 MB]
/uploads/5e41c1cfc51d7/pages/25/content//Harmonogram-zajęć-projektowych-2020.docx [.docx, 15.97 kB]
Projekt „Uczeń – pracownik – przedsiębiorca. Ścieżka do sukcesu osobistego i zawodowego.”
- Od IX 2016 do 31 VIII 2017 – 48 uczniów w tym 24 kształcących się w zawodzie technik rolnik i 24 kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
- Od IX 2017 do 31 VII 2018 – kolejnych 48 uczniów.
- Kurs baristów,
- Kurs kelnerski,
- Kurs barmański,
- Kurs carvingu,
- Staże zawodowe w Ossie
- 17.03.2017 Targi ,,Na styku kultur” w Łodzi,
- 2.06.2017 Targi ,,Warsow Food Expo” w Warszawie.
- Kurs obsługi wózków widłowych,
- Kurs kombajnistów,
- Kurs stosowania środków ochrony roślin,
- Kurs obsługi pilarek spalinowych,
- Kurs inseminacyjny
- Staże zawodowe w gospodarstwach indywidualnych.
- 30.05.2017 – wyjazd na Dni Rzepaku do Sulejowa
- 22.06.2017 – wyjazd na Dni Pola do Strzelec
- Kurs baristów,
- Kurs kelnerski,
- Kurs barmański,
- Kurs carvingu,
- Staże zawodowe w firmie cateringowej ,,W pół drogi”, w Arkadzie i w hotelu Tatar
- Kurs obsługi wózków widłowych,
- Kurs kombajnistów,
- Kurs stosowania środków ochrony roślin,
- Kurs obsługi pilarek spalinowych,
- Kurs inseminacyjny
- Staże zawodowe w gospodarstwach rolnych.
- 03.2018 – wyjazd na targi do Łodzi ,,Na styku kultur”
- 29.05.2018 – wyjazd do farmy bydła Sano Agro w Lubiniu
- 25.05.2018 – wyjazdy na targi Gastro Show do Nadarzyna
Projekt „Rozwój kompetencji kluczowych uczniów Technikum w Głuchowie i Liceum w Bolimowie kluczem do sukcesu w obszarze edukacji i na rynku pracy.”
- z języka angielskiego,
- z matematyki
- z biologii,
- ,,Cyfrowy Świat" - zajęcia rozwijające kompetencje komunikacyjne i informatyczne,
- ,,Ja w społeczeństwie" - zajęcia rozwijające kompetencje społeczne i obywatelskie,
- ,,Uczeń przedsiębiorczy" - zajęcia z psychologiem.
- „Efektywne uczenie się” – umiejętność uczenia się.