Wirtualny Dzień Przedsiębiorczości
Z Podstawy programowej kształcenia ogólnego dla gimnazjów i szkół ponadpodstawowych, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego możemy wyczytać:
„Strategia uczenia się przez całe życie wymaga umiejętności podejmowania decyzji – poczynając od wyboru szkoły ponadpodstawowej, kierunku studiów lub konkretnej specjalizacji zawodowej, poprzez decyzje o wyborze miejsca pracy, sposobie podnoszenia oraz poszerzania swoich kwalifikacji, aż do ewentualnych decyzji o zmianie zawodu”.
Dzień przedsiębiorczości został zorganizowany 14.04.2021r. przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. W projekcie tym z Zespołu Szkół w Głuchowie wzięło udział 6 uczniów: 3 z klasy 1 -Mateusz Wlazło, Szymon Warmiński, Jan Nockowski i 3 z kl. 2a Aleksandra Borowska, Adrian Kotecki, Kacper Rosiński. Szkolnym koordynatorem projektu była Dorota Skorzycka- nauczyciel podstaw przedsiębiorczości. Wszyscy uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa.
Organizując Dzień przedsiębiorczości, stworzyliśmy swoim uczniom warunki do:
- podejmowania trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej
- zweryfikowania wyobrażeń o danym zawodzie oraz stanowisku pracy
- zrozumienia związku między wykształceniem i karierą zawodową
- bezpośredniego poznania wymagań stawianych pracownikom na różnych stanowiskach
- większego zainteresowania się nauką i samokształceniem
Szkolny koordynator projektu nawiązał kontakt telefoniczny z interesującą uczniów firmą w celu przeprowadzenia e-wizyty online przez dowolny komunikator. Czas trwania spotkania wynosił ok. 1 godziny. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia stanowiska pracy poprzez film poglądowy i prezentację multimedialną. Mieli także możliwość zadawania interesujących ich pytań związanych z daną firmą bądź instytucją lub z danym zawodem oraz stanowiskiem pracy.
W firmie ROLBUD Pana Adama Pędziwiatra z Głuchowa, która zajmuję się m.in sprzedażą sprzętu rolniczego, uczniom zostało przybliżone stanowisko handlowca. Natomiast w firmie Zakład Przetwórstwa Mięsnego RASKO Pana Rafała Skorzyckiego z Żelechlinka uczennica mogła zapoznać się m.in. z ciągiem produkcyjnym karmy dla zwierząt.
Uczniowie dowiedzieli się również jakie wymagania stawiane są na interesujących ich stanowiskach pracy. Dotyczyły one:
- wykształcenia w danym zawodzie,
- pożądanych kursów uzupełniających i studiów podyplomowych,
- umiejętności przydatnych w danym zawodzie,
- sposobu rekrutacji do danego zawodu, perspektyw zatrudnienia w danym zawodzie,
- wyposażenia stanowiska racy, godzin pracy, dyspozycyjności
Dyrektor Szkoły,
uczniowie i szkolny koordynator
dziękują właścicielom firm:
Panu Adamowi Pędziwiatrowi i Panu Rafałowi Skorzyckiemu
oraz wyznaczonych przez nich konsultantom - opiekunom uczniów:
Panu Piotrowi Dworakowi i Panu Dominikowi Skorzyckiemu
za ciekawe i merytoryczne przedstawienie działalności firm
oraz za poświęcony czas.
Szkolny koordynator Projektu
DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI