KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wirtualny Dzień Przedsiębiorczości

Z Podstawy programowej kształcenia ogólnego dla gimnazjów i szkół ponadpodstawowych, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego możemy wyczytać:

 „Strategia uczenia się przez całe życie wymaga umiejętności podejmowania decyzji – poczynając od wyboru szkoły ponadpodstawowej, kierunku studiów lub konkretnej specjalizacji zawodowej, poprzez decyzje o wyborze miejsca pracy, sposobie podnoszenia oraz poszerzania swoich kwalifikacji, aż do ewentualnych decyzji o zmianie zawodu”.

                 Dzień przedsiębiorczości  został zorganizowany 14.04.2021r. przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości.  W projekcie tym z Zespołu Szkół w Głuchowie wzięło udział 6 uczniów: 3 z klasy 1 -Mateusz  Wlazło, Szymon Warmiński, Jan Nockowski  i 3 z kl. 2a Aleksandra Borowska, Adrian Kotecki, Kacper Rosiński. Szkolnym koordynatorem projektu była Dorota Skorzycka- nauczyciel podstaw przedsiębiorczości. Wszyscy uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa.

                 Organizując Dzień przedsiębiorczości, stworzyliśmy swoim uczniom warunki do:

  • podejmowania trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej
  • zweryfikowania wyobrażeń o danym zawodzie oraz stanowisku pracy
  • zrozumienia związku między wykształceniem i karierą zawodową
  • bezpośredniego poznania wymagań stawianych pracownikom na różnych stanowiskach
  • większego zainteresowania się nauką i samokształceniem

            Szkolny koordynator projektu nawiązał kontakt telefoniczny  z interesującą uczniów firmą w celu przeprowadzenia e-wizyty online przez dowolny komunikator.  Czas  trwania spotkania wynosił  ok. 1 godziny. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia stanowiska pracy poprzez film poglądowy i prezentację multimedialną. Mieli także możliwość zadawania  interesujących ich pytań związanych z daną firmą bądź instytucją lub z danym zawodem oraz stanowiskiem pracy.  

                W firmie ROLBUD Pana Adama Pędziwiatra z Głuchowa, która zajmuję się m.in sprzedażą sprzętu rolniczego, uczniom zostało przybliżone stanowisko handlowca. Natomiast w firmie Zakład Przetwórstwa Mięsnego RASKO Pana Rafała Skorzyckiego z Żelechlinka uczennica mogła zapoznać się m.in. z ciągiem produkcyjnym karmy dla zwierząt.

                Uczniowie dowiedzieli się również jakie  wymagania stawiane są na interesujących ich stanowiskach pracy. Dotyczyły one:

  • wykształcenia w danym zawodzie,
  • pożądanych kursów uzupełniających i studiów podyplomowych,
  • umiejętności przydatnych w danym zawodzie,
  • sposobu rekrutacji do danego zawodu, perspektyw zatrudnienia w danym zawodzie,
  • wyposażenia stanowiska racy, godzin pracy, dyspozycyjności

 Dyrektor Szkoły,

uczniowie i szkolny koordynator

dziękują właścicielom firm:

Panu Adamowi Pędziwiatrowi  i Panu Rafałowi Skorzyckiemu

oraz wyznaczonych przez nich konsultantom - opiekunom uczniów:

Panu Piotrowi Dworakowi i Panu Dominikowi Skorzyckiemu

za ciekawe i merytoryczne przedstawienie działalności  firm

oraz za poświęcony czas.

Szkolny koordynator Projektu

DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI